21.10.07

Concertverslag






Afgelopen zaterdag was er een klein concert in het MIM (muziekinstrumentenmuseum Brussel): Didier François (nyckelharpa) en Gilles Chabenat (draailier).
Beide instrumenten, ietwat met elkaar verwant, in composities omtrent Zweedse en Franse traditionele muziek. Maar het optreden zelf was minder traditioneel! Beide artiesten zijn virtuozen (lees: professoren, professionals, autoriteiten) op hun respectievelijke instrumenten, en ze krijgen er dan ook klanken uit die je niet vaak met zulke archaïsche instrumenten associeert. Nu ja, archaïsch... De nyckelharpa van Didier is een modern model, elektrisch versterkt, en de draailier van Gilles is zowat de Cadillac der draailieren: veelsnarig, mét enkele snaren die over een gefret toetsje lopen én enkele slide-snaren, en ook elektrisch versterkt met zelfs enkele ingebouwde effecten.
Toch wordt enkel de EIGEN klank van de instrumenten versterkt, om het publiek de subtiele tonaliteiten te laten horen die je akoestisch zou missen... Kort samengevat was het zo'n concert waar je graag bij was, om vanop de eerste rij te genieten van die vingervlugheid en dat speelplezier van beide heren... Die trouwens al enkele jaren samen spelen en geregeld in Vlaanderen met dit programma te zien zijn; ga dus zeker zelf eens kijken wanneer je dat kan. Er zijn ook verschillende CD's met beide heren verkrijgbaar. Meer info, tekst en uitleg met foto's én luisterfragmenten, op hun websites:
www.didierfrancois.be
www.gilleschabenat.com

RESULTATEN ENQUETE

Vandaag sloot de kleine enquête over het taalgebruik op deze blog; maar liefst 100 % van de bezoekers die stemden (alle 8, jawel: acht!) verkiezen het Nederlands boven andere talen. Ik verdenk de tussenkomst van Bart De Wever, persoonlijk... De TOETS blijft dus gewoon haar onbezorgde gangetje gaan! Achteraf niet meer komen blêten: er WAS een enquête !