9.2.07

Alweer in de pers


Onlangs kregen we toch bezoek van een jonge student journalistiek? Op zijn essay blijft het nog even wachten, maar hier is alvast het artikel dat op 26 januari in Gazet van Antwerpen verscheen:

Student licht instrumentenbouw door

Arno Briers (20), derdejaarsstudent journalistiek aan de KH Mechelen, heeft net een onderzoeksreportage over instrumentenbouw klaar. Hij ging ten rade bij de gelijknamige studierichting aan de PTS in Boom. ”De opdracht kwam van onze docent reportagetechnieken. Omdat ik zelf een klassieke gitaar heb en bespeel, onderzocht ik wat jongeren drijft om vandaag nog voor de richting instrumentenbouw te kiezen”, zegt Arno Briers.
Briers trok naar de provinciale technische school (PTS) in Boom, waar de richting instrumentenbouw het vijfde, zesde en zevende jaar overkoepelt. Hij legde er zijn oor te luisteren bij de studenten, maar ook bij Paul van Riel, een geroutineerd bouwer van orgels, luiten en harpen.
”Van Riel maakte me duidelijk dat de studenten in Boom moeten beseffen dat het leerproces pas echt begint na hun opleiding. Door een tekort aan verdere opleiding, worden deze jonge bouwers al snel concurrenten van elkaar, in plaats van elkaar met kennis te bestuiven”, zegt Briers. "Dit staat in schril contrast met het verhaal van de wegwerpgitaar”, gaat Briers voort. ”De lage loonlanden produceren zeer goedkope en kwalitatief veel mindere instrumenten. Ze herstellen, kost nadien meer. De wegwerpgitaar concurreert de noeste instrumentenbouwers hier uit de markt. Zeker als het btw-tarief van 21 procent op zo’n arbeidsintensief beroep gehandhaafd blijft.”

Noot van deTOETS: Ah, hoor je dat? Laat het een les zijn: we kunnen allemaal van elkaar leren, ook van de foutjes en geniale ideetjes die je ziet op de werkbank naast je! Je kan na de opleiding dus ook gerust nog contact houden!


Bron: Gva 26/01/2007, JB. Foto: Dirk Vertommen

Foto's van de opleiding





Enkele sfeerbeelden uit onze praktijklokalen.
Met dank aan Jan.